Kategórie
 
 
 
 
 

Riskuj! na festivale Učiaca sa Trnava

Najväčší vzdelávací festival 2024 Učiaca sa Trnava je za nami.

Tri samostatné kolektívy z troch základných škôl z Trnavy a okolia. Tri hodinové kvízy.

Začali sme tromi otázkami:

1. V koľkých štátoch sa platí eurom?

2. Dostávate vreckové?

3. Na čo si šetríš?

 

Prvá otázka veľmi nevyšla. Žiaci, počítali, zapisovali si, ale odpovede boli 5, 7, 9...., čo sa vôbec nepribližovalo ku skutočnosti. Ak by ste nevedeli, nemusíte googliť, je to 20 krajín, kde domácou menou je mena EUR. Dobre vedieť, možno práve pred dovolenkami sa vám to zíde.

 Na druhú otázku asi polovica žiakov zdvihla ruku: „áno dostávam pravidelné vreckové“ a druhá polovica sa ozvala: „nie, všetko, čo chcem mi rodičia kúpia“. 

Obe možnosti sú úplne v poriadku, každá rodina má nastavené svoje pravidlá, ktorým sa deti úplne prirodzene prispôsobujú.

Zaujímavejšie boli odpovede na tretiu otázku: Na čo si šetríš? Žiaci sa zamysleli, bolo vidieť iskričky v očiach a už začali: 

„Ja chcem ísť na dovolenku na Maledivy“

„Ja si šetrím na dovolenku, neviem ešte kde, ale niekde, kde je krásne“

„Ja na pekné oblečenie“

„Ja raz chcem bývať sama“

„Ešte neviem, ale peniaze, ktoré dostanem, si odkladám“

„Na energeťáky“

Tak, to posledné ma úprimne prekvapilo, chalan s úsmevom na tvári bol presvedčení, že je to úplne v poriadku Chcela som vedieť prečo, či vie, že je to škodlivé pre deti...... ale jemu to chutí a je spokojný.

Žiaci mali medzi 13-14 rokov a ich odpovede boli naozaj milé a úprimné. Keď budú mať 15-16 rokov už vedia, že chcú si hľadať brigády a niektorí sa dokonca v 18-tich rokoch chcú osamostatniť, pracovať, aby si zarobili na internát či vlastné bývanie. A popri tom chcú samozrejme študovať. To, koľko peňazí potrebujeme na samostatný život bez rodičov, úplne presne nevedia, ale záujem o financie bol veľký a chcú vedieť viac. 

Úlohy sme začali menou euro a bankovkami, mincami, prepočtom meny eura na iné meny okolitých štátov, naučili sme sa, čo sú to napr. dane, odvody, ako sa meria elektrika či voda, čo je to DPH a mnoho iného. Primerane veku, žiaci dostali rôzne zadania, na odpovede bolo potrebné vedieť počítať percentá. Hoci boli siedmaci, koniec školského roku, už uzatvorené známky, teplota vonku 30 stupňov, dali zabrať mozgovým závitom a nie úplne všetkým sa to podarilo vypočítať správne. 

Zábavné úlohy, pri ktorých sa veľa naučili, z pôvodne plánovanej hodiny, čas sa predĺžil a nakoniec sa im nechcelo odísť. 

Najväčšie prekvapenie na záver:

„Ja Vám chcem povedať, že sa mi to veľmi páčilo, veľa som sa naučil a takéto hodiny by som chcel aj v škole, boli ste super! ĎAKUJEM.“

Všetky skupiny detí z trnavských škôl a okolia boli skvelé! Veľké ďakujeme!

Zámer sa podaril, u detí sme vzbudili záujem o financie a možno z niektorých vyrastú skvelí ekonómovia. Nezabudnite, že v septembri štartuje ďalší ročník ekonomickej olympiády pre základné školy od INESSu.

Už teraz sa tešíme na ďalší ročník

Mária Okálová

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
###newsletter pop up
Plná (Desktop) verzia